Havran jako symbol

Článek na téma: Záhady života, Duchovní mystika,

V rámci českých tradic je havran spojován jen s tím špatným. Je symbolem nemoci, války a smrti. Může za to i Bible, v níž jej Noe vysílá, aby našel zemi. Havran se však zpět již nevrací, poletuje sem a tam a hledá potravu. Díky tomu jej křesťané považují za hříšníka a odpadlíka, který místo aby poslouchal, hleděl spíše na světské marnosti, čímž měli na mysli potřebu zahnat hlad a najít si potravu.

Jaký paradox, protože u všech pohanů to bylo s viděním havrana jinak. U nich byl váženým ptákem. Vždy měl u evropských národů důležité místo v mytologii a folklóru. Své havrany měl i Odin, nejvyšší z bohů Seveřanů. Jmenovali se Hugin a Munin, čili Myšlenka a Paměť. Létali světem a přinášeli svému pánovi novinky. Vždy za úsvitu opouštěli Valhallu a Asgard, aby se sem zase za soumraku navrátili, sedli si Odinovi na ramena a šeptali mu všechno, co viděli a slyšeli.

Pro indiány havran představoval tvora s duší, tedy potomka Velké Matky a byl pro ně symbolem harmonie a rovnováhy v přírodě. V Číně je pak havran třínohým symbolem dynastie Ču, jež znázorňuje vzestup, zenit a klesání slunce.

Černě je tedy viděli snad jen Slované, kteří je považovali za zvěstovatele smůly a neštěstí, protože to byly právě vrány a také krkavci, s nimiž se snášeli na bojiště a hodovali na padlých válečnících. Podle mytologie existuje přesvědčení, že tento pták náležel Moreně, bohyni smrti a zimy.

Jinak tomu však bylo v případě Keltů, ti si havrana považovali. Patřil zde k bohyni Morrígan, což byla válečná bohyně, známá i jako Havraní paní nebo Krvavá pradlena. Keltové věřili, že, když ji spatří, v následující bitvě zemřou. Její sestra Badb na sebe brávala rovněž podobu havrana nebo vrány. I tato bohyně vládla válečným polím a strašila válečníky. K havranům proto měli hluboký respekt.

Osud, co je vlastně osud? Touto myšlenkou se zabývali filozofové i různí představitelé víry. Uvažují o něm i sami lidé. Existuje? Jaký je a jde nějakým způsobem změnit? S otázkou na svou budoucnost a osud se také obrací na věštce i kartáře.

Tento test je starý test osobnosti, s nímž přišel Leopold Szondi již v roce 1935. Jde o neverbální projektivní test, který spočívá ve výběru jedné fotografie z osmi.

Matka Meera je v Indii uctívána jako Božská Matka. Tato žena se narodila v Chandepalle v jižní Indii. Nějaký čas žila v Pondicherry až se nakonec usadila v německém Thalheimu. Pozor, nejde o žádnou guru, je to žena, matka, která je schopna pomoci komukoli, kdo její pomoc potřebuje. Jde o bezmezně milující, pečující a nikoho a nic neodsuzující ženu.

Momentálně jsem online (Na Vaší otázku odpovím do 5 minut.)

Kartářka Regína - Horoskop na tento rok

Znamení Vodnář
Specializace Magie, tarot, hvězdy, kyvadlo
Zaměření Osobní horoskop na celý rok

Zajímají Vás události, jež čekají právě Vás v tomto pro mnohé možná obtížném roce? Jmenuji se Regína a s pomocí horoskopu na tento rok určíme štastné i méně štastné okamžiky, které Vás v tomto roce čekají. Říká se, že štěstí přeje připraveným, buďte i Vy připraveni na svoji budoucnost a Váš život se stane jednodušším. 

Zašlete mi SMS ve tvaru VESTIT datum narození, jméno a otázku na číslo 903 55 60
Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 60
Zašlete mi SMS ve tvaru VESTIT datum narození, jméno a Vaši otázku na číslo 903 55 60 Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 60 Moje stránka, otázky a ohlasy

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem. Ještě před vznikem křesťanství však šlo o svátky jara, které slavily všechny kultury napříč celou zeměkoulí. Již od pradávna je doprovází řada tradic a rituálů. Je to i význačné magické období.