Víly a jejich kouzelný svět

Článek na téma: Duchovní život, Esoterické vědy, Záhady života, Duchovní mystika,

Víly jsou oblíbenými nadpřirozenými bytostmi, které ponejvíce známe z pohádek a v poslední době i z fantaskních filmů. Jde o ženskou postavu, která se tradičně objevuje v evropské mytologii, a to především u Keltů, Germánů a Řeků. Blízko k nim mají mořské panny.

Proč vílám říkáme víly?

Slovo víla pochází ze slova viliti, čili být posedlý anebo bláznivý. Stejná je proto i divoženka, která vlastně popisuje divou ženu, čili bláznivou ženu. I když v keltském, latinském a sanskrtském pojetí má slovo diva spíše význam nadpřirozená a božská. Rusalky vznikly buď podle jejich typicky rusých vlasů anebo také podle jejich výskytu, kdy pobývaly u řek.

 Kde se vzaly víly?

Jejich původ není jasný. Nejstarší zmínky o vílách jsou spojeny se Slovany a pochází ze středověku. V Rusku je o nich první zmínka datována do 11. až 12. století, kde je však vytlačily rusalky. V Česku se dochoval pouze jediný tištěný doklad o vílách, který pochází z 15. století. Mohou být spojeny s původním božstvem, jež lidé uctívali. Spojeny však mohly být i s čarodějkami.

 Charakteristika víl

Lidé si představovali, že víly jsou duše předčasně zemřelých dívek, děvčátek, zvláště těch, které byly zabity, spáchaly sebevraždu anebo se utopily. Až křesťané z nich udělali potvory a ztotožnili je s bludičkami. Rusalky pak vznikaly z tzv. návek, víl, které se zrodily z nepokřtěných dětí, které utopily vlastní matky a které se na zem vracely, aby ubližovaly lidem. Pokud se nad nimi nikdo sedm let nesmiloval, proměnily se pak v rusalky. Na Balkáně, ale i v Polsku, se dodnes říká sedmému dni po Velikonocích Rusalčin. Den má přitom podobný význam jako Halloween. Pohané tento den považovali za oslavu plodnosti.

 Jaké známe víly?

U nás se ponejvíce střetáváme s lesními vílami, které žijí ve stromech. Jde o krásné průsvitné dívky se zlatými nebo rusými vlasy, které jsou zdrojem jejich síly. Dokázaly se proměnit v různá zvířata. Zjevovaly se ve chvíli, kdy padá rosa anebo když se vytvořila duha. Vodní víly jsou často označovány za rusalky. Obývají prameny, řeky a jezera a byly ženskou obdobou vodníků. Pokud rusalce jednou uschnou vlasy, zemře. Vzdušné víly dokáží změnit počasí. Ostatně to dokazuje víla Meluzína, která v bílém rouše lítá a naříká v komínech a na hrobech. Horské víly pak žily v jeskyních a uměly se proměnit v hada. Jejich vládkyní byla žena vládce podzemí, která pak vládla i permoníkům. Divoženky prý byly ošklivé víly, divé bláznivé ženy, které kradly děti a vyměňovaly je svoje. Jezinky sice byl krásné, ale také pěkné potvory. Sváděly lidi z cesty a pak je topily. I sudičky jsou vílami, nejinak tomu je i s polednicí a klekánicí.

 Vztahy lidí k vílám jsou rozporuplné

Lidé měli k vílám velmi rozporuplný vztah. Vílám se připisovaly zlé vlastnosti. Lidé z nich dělali strašidla, která lidem škodí a různě jim ubližují. Označovali za lstivé, mstivé a záludné potvory. Zároveň je však lidé opisovali pozitivně. Prý uměly i pomáhat. Chránily a obdarovávaly. Vdávaly se za lidi. Přátelily se s nimi.

 Rituály a zvyky spojené s vílami

Lidé stejně jako bohům přinášeli oběti, aby si je naklonili. Šlo hlavně o koláče, květiny a polní plodiny. Pro víly také pentlili stromy. Před těmi zlými je měl ochránit škapulíř s libečkem, mátou a pelyňkem.

Intuitivní astrologie je moderní obor astrologie, který se od té klasické liší tím, že je spojen s výkladem karet. Tato astrologie není ani tak o předpovídání budoucnosti, ale o vlastním prožitku, sebepoznání, které je spojeno s rozeznáním vlastních schopností, potřeb, vzorců chování a vloh. Pozor, nezaměňujte s Astropsychologií. Střetnout se s ní můžete i jako Karmická astrologie.

Když spíme, sníme. Ne vždy se nám však zdá to, co by se nám líbilo. Často to jsou i pěkné noční můry. Přecházeli jste to, protože jste si mysleli, že s tím nejde nic udělat? Zapomeňte na to, co jste si doposud mysleli, že víte o spánku, protože všechno je jinak. I když se vám to může zdát neuvěřitelné, své sny můžete ovládat. A není to žádná novinka, tzv. lucidní snění totiž znali již staří Egypťané.

Obor, který je shodou okolností mně velmi blízký, je Psychologická astrologie, čili Astropsychologie. Oč se jedná? Tento typ astrologie vychází ze stejných základů, jako klasická astrologie.

Momentálně jsem online (Na Vaší otázku odpovím do 5 minut.)

Kartářka Kateřina - pomoc s láskou a vztahy

Znamení Ryby
Specializace Andělské karty, tarotové karty,
Zaměření Láska a vztahy, karmické vztahy, rodinné konstelace

Láska je nejvyšším a také nejvíce komplikovaným citem, který působí v životě mnoho štěstí, ale i trápení a smutku. Poradím Vám s Vaším stávajícím vztahem a neštastně zamilovaným pomohu získat lásku milované osoby. Vím, že láska často bolí a partnerské vztahy jsou mnohy obtížné, společnými silami vše napravíme.

Zašlete mi SMS ve tvaru MILOVAT datum narození, jméno a otázku na číslo 903 55 60
Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 60
Zašlete mi SMS ve tvaru MILOVAT datum narození, jméno a Vaši otázku na číslo 903 55 60 Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 60 Moje stránka, otázky a ohlasy

Slyšeli jste už někdy o holotropním dýchání? Vyvinul ho v sedmdesátých letech minulého století český psychiatr a psychoterapeut Stanislav Grof spolu se svou ženou a jde o techniku inspirovanou šamanskými praktikami, hypnózou, léčitelskými obřady, psychoterapeutickými a duchovními praktikami. Jedná se laicky řečeno o prohlubování a zvyšování dechu s jeho občasným zadržováním.