Víte, co je ušelo?

Článek na téma: Duchovní život, Záhady života, Duchovní mystika,

Ráda bych vám představila jeden zajímavý pokrm, který však v průběhu let upadl takřka v zapomnění. Jde o magickou polévku, která se podávala jako hlavní jídlo na Velký pátek. Už to spojení křesťanství s magií vypovídá, že byť se tehdy církev snažila pokrm přivlastnit, i ona patří do mnohem staršího období.

 

A věru, je tomu tak. I u ušela musíme prozradit, že i když se tváří, že jde o křesťanský pokrm, ve skutečnosti je jeho historie mnohem hlubší. Lidé si tuto polévku připravovali již od pradávna v rámci rituálních slavností spojené s příchodem jara. Tajemný název “ušelo” pochází ze slova “uštknůt”, což v překladu do soudobé češtiny znamená uřknouti nebo uhranouti. Polévka tedy má rovněž i ochranné vlastnosti proti pomluvám a černé magii vůbec.

 Co je ušelo?

Ušelo je postní omáčka, nebo polévka z krupice, jejíž recept se lišil kraj od kraje. Lidé tehdy věřili, že ten, kdo ji sní, přinese mu životní sílu, zdraví a ochrání jej to i před úrazy. Tato polévka se zpravidla vařila a jedla po tři dny. A nutno říct, že je to uvěřitelné, protože se tehdy lidi postili a nejedli proto žádné maso, mohla jim skutečně dodat energii. Polévka měla obvykle nemastnou podobu, kdy šlo o polévku z kysaného zelí s vločkami či krupkami, jehož součástí byl česnek utřený se solí a medem, do níž se přidávala opečená cibulka, kořenová zelenina, mladé kopřivy a další byliny. Kdysi se do ní přidávala rovněž i slanina a uzené maso. V neposlední řadě pak byla obohacena o smetanu, tvaroh a vejce. Aby tato omáčka-polévka, která měla tak trochu podobu dortu z pohádky Kočičky a pejska, neztratila svou magickou moc, je nutno při jejím vaření dodržovat určitá pravidla. Jde třeba o kroužení vařečky po směru hodinových ručiček.

Chcete tento magický pokrm vyzkoušet? Klidně můžete. Na internetu se stále ještě dá najít spousta receptů, podle nichž si můžete ušelo uvařit.

Jedno z nejmystičtějších míst na světě je anglický Stonehenge, který je do dnešních dnů opředen mnoha tajemstvími. Stavba zde byla postavena v neolitu, tedy asi v době 1500 let před naším letopočtem. Jedná se o komplex menhirů a kamenných kruhů. Stavbu stojí na Salisburské pláni asi 13 kilometrů severně od Salisbury.

Rok se přehoupl do druhé půle, éra dovolených pozvolna končí, začínají se blížit Vánoce. I nastal čas zvažovat a plánovat, k tomu se však hodí nápověda. Snad vám k tomu horoskop na rok 2018 poslouží.

Lapače snů tvořili Indiáni. Vznikly podle pověsti tak, že jednou jedna indiánská matka měla problém se svým dítětem. To celou noc proplakalo a bylo neklidné. Matka už nevěděla, co s ním, a tak šla za šamanem s prosbou o pomoc. Ten vyrobil lapač snů. Jeho úkolem je zachytávat všechny zlé sny.

Momentálně jsem offline (Na Vaši otázku odpovím do 24 hodin.)

Kartářka Karin - snář a výklad snů

Znamení Štír
Specializace Výklad významu snů
Zaměření Kyvadlo, magie, tarotové karty

Většina snů má buď zcela zřejmý nebo skrytý význam. Jmenuji a Karin a zabývám se výkladem snů, které často bývají předzvěstí budoucnosti Vaší nebo vašich blízkých. Sny často také zobrazují Vaši přítomnost a Vaše skutečně city a pocity. Odhalím skutečný význam těchto snů a pomohu Vám vyřešit současné i budoucí problémy. 

Zašlete mi SMS ve tvaru SEN datum narození, jméno a otázku na číslo 903 55 60
Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 60
Zašlete mi SMS ve tvaru SEN datum narození, jméno a Vaši otázku na číslo 903 55 60 Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 60 Moje stránka, otázky a ohlasy

Na rozdíl od Mayských proroctví jsou ta sibiřská více pozitivní. Dávné proroctví sibiřského kmene Ege’gafů totiž říká, že svět nemůže skončit, protože ještě ani nezačal. Začátek světa (tedy kalendáře) podle nich začne až 26. listopadu roku 2023.