Proč kominík nosí štěstí

Článek na téma: Esoterické vědy, Duchovní mystika, Osud,

Symboly nosící štěstí jdou s lidmi snad od vzniku světa. Vždyť už i Eva měla u sebe pro štěstí jetelový čtyřlístek. Ve starověku si pak lidé uchovávali různé zuby a drápy zvířat, protože věřili, že do nich přejde jejich síla. Věříme jim i v 21. století, kdy žijeme ve světě plném techniky a lidé obvykle myslí víc než racionálně.

Když však okolo nich projde kominík, všichni se reflexivně chytí za knoflík. Jde o jeden z největších symbolů pro štěstí, bez jehož figurky se neobejde žádná tradiční svatba.

Už jste se někdy zamysleli, proč zrovna kominík nosí štěstí?

Legenda o anglickém králi

Jedna legenda praví, že kdysi dávno zachránil kominík anglického krále Jiřího, když se pod ním splašil kůň. Co je na tom pravdy, nevíme. Faktem, ale je, že i ve Velké Británii je kominík symbolem štěstí. Dodnes v některých částech Británie lidé také věří, že nosí nevěstě v její svatební den štěstí. I proto zde kominík velmi často vymetá komíny právě v den svatby.

Kominík a jeho ochrana před požáry

Více pravděpodobné je však to, že symboliku kominíkovi přisoudili lidé kvůli jejich práci. Čištění komínů totiž chránilo lidi před požáry. A nejen to, díky němu si pak mohli lidé zatopit, vařit a ohřát se. Když se proto kominík objevil ve vesnici, znamenalo to štěstí. Lidé se radovali. Čistý komín byl totiž symbolem spokojenosti.

A proč kominíkům saháme na knoflík?

I za to může legenda. Ve skutečnosti totiž toto sáhnutí přineslo štěstí akorát tak kominíkovi. Traduje se, že za sahání na kominíka může Marie Terezie, která na zámeckém dvoře potkala kominíka, zeptala se ho, jestli důkladně prosmýčil všechny zámecké komíny. Když přisvědčil, to, že nelže, si císařovna ověřila ihned na místě (jednoduše si na něj sáhla). A protože jí po sáhnutí na vestu kominíka zůstala dlaň černá, rázně mu odvětila: “Máš štěstí!”.

 

Když si nic nebudete přát, nic se vám, nic se vám nemůže splnit. Každé vaše přání může být splněno, když k němu máme tu správnou mapu. Vision board není jen taková nástěnka snů, funguje to jako magnet, který vaše touhy přitáhne do vašeho života.

Již za týden tu budeme mít magickou Filipojakubskou noc (nebo také Beltine, Valpružinu noc či pálení čarodějnic). Pohanský svátek s tradicí nejen v České republice, ale v celé Evropě, který v posledních letech opět získává na původních rozměrech i významu.

Keltská oslava letního slunovratu oslavuje nejdelší den v roce. Jsou to slavnosti světla, harmonie, rovnováhy a plodnosti. Název Litha se objevil v osmém století a pochází z latinského “zúčtování času”. Spojeny jsou s celou řadou zvyklostí a rituálů, které po stovkách let v dnešní době opět ožívají.

Momentálně jsem online (Na Vaší otázku odpovím do 5 minut.)

Kartářka Zdeňka - budoucnost dítěte

Znamení Beran
Specializace Andělské karty, tarotové karty, astrologie
Zaměření Dětské horoskopy, budoucnost dítěte

Specializuji se na výklad budoucnosti dětí, protože vím, že mnohé z ní se dá často ovlivnit a pozměnit k lepšímu. Vyložím Vám životní cestu a významné okamžiky, které Vašeho potomka čekají a na které je vhodné se připravit. 

Zašlete mi SMS ve tvaru RADA datum narození, jméno a otázku na číslo 903 55 60
Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 63
Zašlete mi SMS ve tvaru RADA datum narození, jméno a Vaši otázku na číslo 903 55 60 Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 63 Moje stránka, otázky a ohlasy

Kletba pomůže démonickým bytostem vykonat zlo na nějakém člověku. Kletba je seslána černou magií přes proklínajícího, který ji uvalí na někoho jiného. Kletba může mít přitom podobu jednoduchého vyslovení přání. Ta nejsilnější kletba je však umocněna také různými magickými rituály.