Luperkalie

Článek na téma: Duchovní život, Duchovní mystika,

Luperkálie jsou jedním z nejstarších římských svátků, který byl do kalendáře zanesen ještě dříve než reformoval kalendář. Tento svátek je spojen s dnem Valentýna. Konal se totiž každý rok 15. února. Šlo původně o očistný rituál, který měl od města odvrátit zlé duchy a očistit město od negativního. Festival měl také podpořit plodnost a upevnit zdraví.

Historie spojená se svátkem Luperkálie

Název svátku byl původně spjat s názvem měsíce února, tedy Februa. Říkalo se jim Februálie. Název Luperkálie, čili název pojený s vlky, které byli při založení Říma, vznikl až ve starověku. Zajímavé je, že svátek se slavil nejen v Římě, ale i v některých dalších částech Itálie a Galie. V roce 354 byla zanesena do křesťanského kalendáře vedle tradičních křesťanských svátků a festivalů. Pravdou však je, že papež Gelasius K. se snažil, aby došlo k jeho zrušení, ale nedařilo se mu. Gelasius se snažil svátek vytlačit těmi nejrůznějšími způsoby. Až došel na tradiční křesťanské postupy, čili vytvořil v tento den křesťanský svátek s jiným názvem a báchorkou. Nejprve to byl Svátek očisty požehnané Panny Marie, ale to se nesetkalo s nějakým valným efektem. Nakonec se mu to však přeci jen pomohlo jiný mučedník, a to Valentýn, který se ujal. Sice se dodnes vědci přou, že jej papež na tento den nenastrčil, že jde pouze o zlé řeči, avšak dokumenty a doklady z minulosti se přiklánějí spíše k tomu, že snaha Gelasiuse byla nakonec přeci jen úspěšná.

 Obřady a rituály konané v tento den

15. 2. lidé bohům obětoval kozla a psa. Po jejich usmrcení se dvěma lidem pomazalo čelo jejich krví, která se jim pak setřela čistou vlnou namočenou v mléce, po čemž se očekávalo, že se budou smát.

Dále v tento de všichni mladíci přistupovali k nádobě lásky, do níž byly vhozeny lístečky se jmény dívek. Lístek, který si mladík vylosoval pak předurčil, která bude pro něj pro daný rok jeho milou. A to se křesťanskému světu zdálo velmi zhýralé.

Kdo by neslyšel o Avalonu, legendárním artušovském ostrově, na němž byl ukryt Excalibur. Staří Keltové toto místo považovali za sídlo Bohyně. Lidé na tento ostrov přicházeli zemřít, i se znovu narodit. Jde o jedno z nejmagičtějších míst na světě s ohromnou duchovní sílou a mocí.

Symboly štěstí je jich mnoho a doprovází nás od počátku lidstva. Mají různou podobu. Věříme, že nám přinesou štěstí nebo nás ochrání před vším zlým. Nosíme je proto v kapse, v peněžence, na krku, stojí na našem stolku, máme je pod polštářem, houpou se nám na zrcátku v autě, visí nám u dveří i na zdi. Říkáme jim také talismany nebo amulety. Vážně jsou tak kouzelné?

Žena nemá nikdy dostatečný počet kabelek, jež by uspokojil její potřeby. Kabelky tak kupuje často a velmi ráda. Muž však tuto slabost nejspíš nikdy nepochopí. Snad mu v tom pomůže přirovnání k jeho slabosti pro motorová vozidla.

Momentálně jsem online (Na Vaší otázku odpovím do 5 minut.)

Kartářka Regína - Horoskop na tento rok

Znamení Vodnář
Specializace Magie, tarot, hvězdy, kyvadlo
Zaměření Osobní horoskop na celý rok

Zajímají Vás události, jež čekají právě Vás v tomto pro mnohé možná obtížném roce? Jmenuji se Regína a s pomocí horoskopu na tento rok určíme štastné i méně štastné okamžiky, které Vás v tomto roce čekají. Říká se, že štěstí přeje připraveným, buďte i Vy připraveni na svoji budoucnost a Váš život se stane jednodušším. 

Zašlete mi SMS ve tvaru VESTIT datum narození, jméno a otázku na číslo 903 55 60
Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 60
Zašlete mi SMS ve tvaru VESTIT datum narození, jméno a Vaši otázku na číslo 903 55 60 Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 60 Moje stránka, otázky a ohlasy

Lidé v minulosti, stejně jako v současnosti, toužili znát budoucnost. Užívali k tomu různé způsoby věštění. Některé více, či méně podivné. K těm poněkud podivnějším bezesporu patří věštění z vnitřností mrtvých anebo umírajících mužů, žen a vůbec nejlépe panenských dívek.